Co warto wiedzieć o nożach japońskich?
11 lipca 2021Noże są podstawowym kuchennym narzędziem. Dostępne obecnie w sprzedaży noże zostały podzielone na europejskie i noże japońskie. Noże japońskie wybierają dzisiaj nie tylko profesjonalni kucharze. Zobaczmy, dlaczego warto je wybrać.
Noże wyjątkowej ostrości
Noże japońskie wybierane są tak chętnie między innymi dlatego, że są bardzo, bardzo ostre. Swoją ostrość zawdzięczają wykorzystaniu wyjątkowej jakości stali. Noże kuchenne japońskie wykonywane są między innymi ze stali damasceńskiej. Japońskie noże ze stali damasceńskiej swoją ponadprzeciętnie wysoką ostrość zawdzięczają także specyficznej metodzie obróbki.
Wysokiej klasy noże kuchenne japońskie zachowują ostrość przez bardzo długi czas. Najwyższej klasy noże kuchenne japońskie – z uwagi na stosunkowo wysoką cenę sięgają po nie na ogół tylko profesjonalni kucharze – nawet używane setki raz dziennie zachowują ostrość przez kilka miesięcy.
Ozdobna rękojeść dodatkowym plusem
Japońskie noże ze stali damasceńskiej mają bardzo wygodną rękojeść. Noże japońskie kute na ogół mają pięknie zdobioną rękojeść, która sprawia, że noże japońskie kute stanowią ozdobę każdej kuchni. Noże japońskie kute będą służyć swoim posiadaczom przez lata, ale trzeba o nie trochę zadbać. Na pewno noże kuchenne japońskie nie mogą być przechowywane w szufladzie. Można przechowywać je na listwie magnetycznej lub w oryginalnym pudełku.
Noże japońskie ze względu na swoją ostrość i wytrzymałość cieszą się w Europie coraz większą popularnością. Na ich zakup decyduje się też coraz więcej osób w Polsce.